Aktiviteetit

Suomutunturin ja Kemijärven ympäristössä

Suomutunturin ja Kemijärven ympäristö on paljon mahdollisuuksia liikkua helpossa ja kauniissa luonnossa vesistöjen ja vaarojen ympärillä. Yötön yö on yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista Lapissa kesällä ja revontulien tanssi talvella. Suomutunturi on tunnin ajomatkan päässä Pyhä-Luosto-Salla-Ruka alueelta eli tavoitat kaikki kohteet helposti ja voit tehdä erilaisia päivämatkoja. Suomutunturi on Kemijärven vesistön äärellä. Kemijärvi on hyvin kalaisa järvi ja kesällä järjestetään myös kalastuskilpailuja. Suomutunturilla on vielä Lossi, joka sekin on mukava kokemus varmasti koko perheelle. Talvisin siitä tehdään jäätie, jota pitkin pääsee järven yli Kemijärvelle.

HIIHTO JA LASKETTELU

Suomutunturin 75 kilometrin latuverkostosta eritasoiset harrastajat löytävät varmasti suosikkinsa, 17 km laduista on valaistu. Ladut ovat monimuotoisia, vaarojen päälle kulkevia hyvin hoidettuja latuja. Latujen varrella on tulistelupaikkoja ja voit nauttia eväitä luonnon keskellä.

Suomutunturin hiihtokeskuksessa on 10 rinnettä. Koko perheen hiihtokeskus tarjoaa rinteitä myös perheen pienemmille. Rinteet ovat puuston suojassa, eli on hyvin harvoin tilanteita, että rinteisiin ei pääsisi laskemaan. Rinteet sopivat kaiken tasoisille laskijoille ja off-pisteistä Suomu on hyvin tykätty.

VAELLUS, PATIKOINTI JA LINTUBONGAUS

Suomutunturin huipulle kulkee vaellusreitti ja se lähtee Hotelli Suomutunturilta tai Itä-Suomulta.

Ympäristössä on useita vaellusreittejä. Vehontien päässä on rannalla lintutorni, josta voit bongailla lintuja. Kuukkelit vierailevat paljon Suomulla sekä lapintiainen sekä lapinpöllö sekä lukuisat muut linnut. Tornista voi nähdä mm. kurkia ja laulujoutsenia. Suomujoella voi nähdä esimerkiksi haapanan, tavin ja sinisorsan. Kotavaaran näköalatorni on hieno paikka retkeilyyn, laavulla voit tulistella ja nousta ylös näköalatorniin. Suomutunturi on tunnettu tulistelupaikoista. Reiteiltä löytyy lähestulkoon aina ulkotulipaikka tai kota. Voit nauttia eväitä retken varrella.

Tärkeä sääntö luonnossa liikkuessa: Ethän jätä yhtään roskaa luontoon, tuo kaikki mukanasi, mitä sinne viet.

Pidetään luonto puhtaana.

MOOTTORIKELKKAILU

Moottorikelkkareittejä on Suomulla paljon. Moottorikelkalla pääset myös kohteisiin: Pyhä, Salla, Kemijärvi, Posio, Ruka. Talvisin menee kelkkareitti myös Joutsijärven kaupalle. Kemijärvellä on Suomen ainoa moottorikelkkamuseo. Kannattaa käydä tutustumassa moottorikelkkailun historiaan ja vanhoihin kelkkoihin. 

MAASTOPYÖRÄILY

Suomulla menee paljon metsäautoteitä, jotka sopivat myös retkipyöräilyyn.

OSTOKSET

Emmehän aja kyläkaupan ohi? Kun meistä jokainen jättää euron tai pari pienelle kyläkaupalle, ne pysyvät elossa ja palvelevat meitä tulevaisuudessakin. Lähin kauppa on Joutsijärven kyläkauppa ja sieltä löytyy kaikki tarpeellinen. Suuremmat kaupat löytyvät Kemijärveltä.

Tuusniemen ympäristössä

Tuusniemi on pieni Savolainen kylä, josta löytyy kauppoja ja kirpputoreja, apteekki ja pankki sekä huoltoasema. Suosittelen käymään satamassa kahvilla ja kävelyllä. Satamasta löytyy hieno hiekkaranta, joka soveltuu myös lapsille.

OSTOKSET, NÄHTÄVYYDET JA AKTIVITEETIT

Suosittu koko perheen matkakohde on Rotkolaakso.

Tuusniemi ja Kaavi (fi)
Tuusniemi ja Kaavi (en)

Mökkimme läheltä lähtee Luostarin vaellus. Monimuotoinen vaellusreitti Lintulan luostarille ja Valamon luostarille.

Vaeltajille tai melonnasta kiinnostuneille Koloveden kansallispuisto antaa mahtavat puitteet tutustua jylhiin Savon maisemiin. Koloveden kansallispuisto on noin 70 km päässä mökiltämme.

Luostarintiellä löytyy pieni paikka, Palokki. Palokissa kannattaa käydä kahvilla Ronttopuistossa. 

Palokin lohilammet ovat kuuluisia kalastajien piireissä.

Ronttopuisto

Mikäli saavut omalla veneellä Juojärvelle, suosittelen käymään Varistaipaleen kanavalla.
Varistaipaleen kylätapahtumat

Ohtaan salmen siltojen kautta pääsee esim. Kaaville.

Karvionkoski on näkemisen arvoinen paikka.
Kalastusajat
Vesiväylät

Silmäsuolle on turvallista mennä,  pitkospuita pitkin.

Mikäli rauhallisuuden vastapainoksi kaipaa menoa ja meininkiä, kannattaa tutustua HojoHojon tarjontaan Tuusniemellä.
Facebook-sivu

Mikäli haluaa tehdä päivämatkoja, Juankoski on lähellä ja siellä kannattaa tutustua Ruukin alueeseen sekä Juice Leskisen elämään. Juice oli Juankoskelta kotoisin. 

Tuusniemi on hyvän matkan päässä kohteista Kuopio, Joensuu, Juankoski, Kaavi, Varkaus, Karvio ja Heinävesi. Varkaudessa suosittelen käymään Mekaanisen musiikin museossa.

Kuopio on kuuluisa Kuopion torista ja kalakukoista.

Joensuun ajankohtaiset tapahtumat